Scheiden, hoe dan?

Mediation

U heeft besloten uit elkaar te gaan en u wilt dat graag regelen met een neutrale deskundige. Mediation is de manier van scheiden waarbij u samen, in goed overleg, onder leiding van een onafhankelijk mediator tot een oplossing komt. De mediator onderhandelt met u op basis van uw beider belangen en helpt u bij het vinden van een oplossing.

Waar gaat een mediation bij echtscheiding over:

  • De kinderen
  • De financiën

Vaak is uw grootste zorg; hoe moet het met de kinderen, omdat met het einde van een relatie niet een einde komt aan de gezins- of familiebanden. Onze mediations richten zich daarom allereerst op het herstel van de communicatie tussen u beiden. Niet meer als partners, maar als ouders van de kinderen.

Tevens wordt in onze medations naar de optimale financiële regeling gezocht, zodat u na de scheiding onafhankelijk van elkaar financieel verder kunt. 

De mediation kenmerkt zich door openheid over financiële zaken, het is vertrouwelijk en er is ruimte voor de emotionele verwerking. 

Minder duur en minder langdurig

Deze manier van scheiding is minder duur en minder langdurig, dan een scheiding waarbij u beiden een advocaat in de arm neemt. 

Marathonmediation

Met name voor mensen die in het buitenland wonen maar in Nederland zullen scheiden is dit een bijzonder vorm van mediation die probeert de kwestie in een dag op te lossen. Maar ook voor mensen die snel duidelijkheid wensen over de gevolgen van hun echtscheiding werkt een marathon mediation.

Overlegscheiding

Ook wel collaborative divorce genoemd.
Dit is een vorm van scheiden waarbij ieder van u wordt ondersteund door een eigen advocaat met een team van andere professionals, zoals een psycholoog of een financieel deskundige. De spelregels zijn gelijk aan die van mediation: zo is het traject vertrouwelijk en u moet elkaar volledige openheid van zaken geven.

Tuinema & Partners kan optreden als financieel deskundige in een overlegscheiding en assisteert en ondersteunt het team door financiële opties gedegen in kaart te brengen. Op deze wijze kunt u samen met de financieel deskundige een financiële toekomst voor elk van u vormgeven.

Ongelijkheid tussen partners

Met name bij een onderneming of als er sprake is van grote ongelijkheid in kennis tussen partners, is een overlegscheiding goed om te overwegen. Een dergelijke methode van scheiden is echter wel kostbaar. 

Partij advies

Kunt u het helemaal niet met elkaar eens worden, of kunt u het op sommige punten in de mediation niet met elkaar eens worden, dan kan een juridische procedure zinvol zijn. In dergelijke procedures worden Tuinema & Partners vaak ingeschakeld als partijadviseur om voor u de optimale financiële uitkomst te berekenen en te onderbouwen.